MRAMORNA TORTA OD JAGODA: Izgleda fantastično, a okus obara s nogu!



Sastojci:

Krem od jagoda:
  • 425 g pasiranih jagoda (svježih ili zamrznutih),
  • 50 g šećera,
  • 1 kesice želatina
Jogurt mousse:
  • 300 ml slatkog vrhnja,
  • 15 g želatina,
  • 600 ml gušćeg jogurta,
  • 150 g šećera,
  • 1 kesica vanil šećera
Kora:
  • 200 g mliječnog ili bevita keksa,
  • 100-150 ml toplog mlijeka




Priprema:

Krem od jagoda:
Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili svježe očistiti, oprati i isjeći, a zatim u blenderu usitniti zajedno sa šećerom.
Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri.
Smjesu od jagoda zagrijati (paziti da ne provri) na tihoj vatri, a onda dodati želatin otopljen u 4 kašike pasiranih jagoda, sve vrijeme miješajući dok se ne istopi.
Kremu ostaviti sa strane.

Jogurt mousse:
Slatko vrhnje čvrsto umutiti.
Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri.
Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmiješati.
Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano miješanje dodati masi od jogurta.
Zatim dodati umućeno slatko vrhnje i krem dobro izmiješati.

Slaganje:
Na dno kalupa (o 28 cm) poredati keks prethodno namočen u toplo mlijeko.
Obruč kalupa premazati uljem.
Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti kremom od jagoda.
Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promiješati viljuškom, da ima izgled kao mramor.

Ukrašavanje:
Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.

Napomena:
Kora se može napraviti i na sljedeći način:
Istopiti 125 g maslaca i izmiješati sa 250 g mljevenog keksa.
Na dno kalupa (o 28 cm) ravnomjerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.

Izvor: neninekuhinjskecarolije.blogspot.com




MRAMORNA TORTA OD JAGODA: Izgleda fantastično, a okus obara s nogu! MRAMORNA TORTA OD JAGODA: Izgleda fantastično, a okus obara s nogu! Reviewed by Anonimno on 12:20:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.