BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa



Od čega i(li) od koga dolazi naziv ovom kolaču, ne znase. Uglavnom, pod ovim se imenom nalazi u mnogim zbirkama recepeta i pod njim se dalje širi.

Sastojci:

Kora(x2):
  • 5 bjelanjaka
  • 150 gr šećera
  • 150 gr sjeckanih oraha
  • 1 list oblatne




Fil:
  • 10 žutanjaka
  • 200 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 2 vanil šećera
  • malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu

Priprema:

  1. Prvo orahe kratko ispeći u rerni, u tepsiji obloženom alu folijom, samo da se posuše, ohladiti i isjeckati ili samljeti na krupnije.
  2. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer, i na kraju lagano umješati orahe varjačom.
  3. Premazati list oblatne sa šupljikave strane.
  4. Peći 20 - 25 min na 150 °C.
  5. Ovo ponoviti dva puta, ispeći dvije kore.
  6. Umutiti žutanjke, šećer i vanil šećer. Skuhati fil na pari, kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom.
  7. Složiti ovim redoslijedom: kora-fil-kora-fil. Zatim posuti sjeckanim orasima i malo utapkati rukom.

Izvor: coolinarika.com



BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa Reviewed by Zadar on 15:50:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.