ZEBRA KOLAČ KAKAV JOŠ NISTE PRAVILI: Isprobajte ovaj recept, nećete zažaliti!



Sastojci:
  • 375 g brašna,
  • prašak za pecivo,
  • 250 g šećera,
  • vanilin šećer,
  • 5 jaja,
  • 250 ml ulja,
  • 2 kašike kakaa,
  • 2 lista želatina,
  • limun,
  • 300 ml slatkog vrhnja,
  • konzerva (850 ml) kajsija ili drugog voća,
  • 150 g džema od kajsija
  • 30 g sjeckanih pistaća




Priprema:

Prosijano brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte šećer, vanilu, ulje, 125 ml vode, jedno po jedno jaje i mikserom umutite glatko tijesto. Masu podijelite na dva dijela, pa u jedan umiješajte kakao.

U centar nauljenog okruglog pleha naizmjenično stavljajte po tri kašike svijetlog i braon tijesta, postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Kolač ispeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Za pripremu krema listove želatina potopite u hladnu vodu, limun operite, izrendajte koru i iscijedite sok. Ocijeđene listove želatina zagrijati na umjerenoj temperaturi, dodajte dvije kašike soka i rendanu limunovu koru, promiješajte i sjedinite sa umućenim šlagom od slatkog vrhnja.

Kolač isijecite horizontalno, na donju koru nanesite četvrtinu krema, rasporedite kajsije, namažite ostatak krema, poklopite drugom korom i stavite u frižider da se hladi četiri sata.

Zagrijati džem od kajsija, procijedite kroz cjediljku, prelijte tortu, ukrasite sjeckanim pistaćima i servirajte.



ZEBRA KOLAČ KAKAV JOŠ NISTE PRAVILI: Isprobajte ovaj recept, nećete zažaliti! ZEBRA KOLAČ KAKAV JOŠ NISTE PRAVILI: Isprobajte ovaj recept, nećete zažaliti! Reviewed by Zadar on 16:37:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.