LONCI I POKLOPCI: Napravite pekmez od tikve, gljive na puri, grilanu piletinu...



Vjeko Kramer, poznati kuhar i voditelj emsije "Lonci i poklopci", i Marizela Šabanović, nutricionistica iz Tuzle, savjetuju da i ove jeseni na meniju obavezno pronađete i mjesta za tikvu. S obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, tikva je nezaobilazna namirnica.




Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i svježe cijeđen sok.

Vjeko je odlučio da 522. emisiju započne pripremom pekmeza od tikve, zatim će pripremati gljive na puri, a za kraj će pokazati kako da pripremite ukusnu grillovanu piletinu sa salatom od palačinki.

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

PEKMEZ OD TIKVE
- 1 tikva
- 1 kg šljiva
- 1/2 kg jabuka
- 1/2 kg krušaka
- 1/2 kg dunja
- 100 g đumbira
- 1 mahuna vanilije
- 1 kg šećera

Tikvu, voće i đumbir očistiti, usitniti, staviti u lonac, pošećeriti; dodati 1 dl vode i kuhati oko sat vremena dok tikva omekša, a voće se počne raskuhavati.
Začiniti vanilijom i izmiksati štapnim mikserom pa miješati još nekoliko minuta.
Staklenke oprati, dobro osušiti i zagrijati u rerni pa ih tople puniti toplim pekmezom i odmah zatvarati poklopcima koje smo prethodno isto tako oprali i dezinfikovali kipućom vodom.

GLJIVE NA PURI
- 250 g kukuruzne krupice
- 1/2 kg mješavine gljiva
- 200 g cherry rajčica
- 1 crvni luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 200 g mozzarelle
- peršinov list
- sol i papar
- ulje
- Vegeta

Skuhati malo gušću puru na vodi začinjenoj vegetom u koju smo dodali malo maslaca i izliti je u okrugli kalup da se ohladi.
Izdinstati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance.
Začiniti solju, paprom, vegetom i češnjakom te peršunovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure.
Na vrhu rasporediti polovine cherry rajčica i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u rerni dok se sir ne otopi.

GRILLANA PILETINA SA SALATOM OD PALAČINKI
- 1/2 kg piletine
- 10-ak palačinki
- 200 g travničkog sira
- 3 rajčice
- 1 krastavac
- 1 paprika
- 2 ljubičasta luka
- maslinovo ulje
- limunov sok
- peršinov list
- Vegeta

Piletinu marinirati u grill mješavini barem dva sata. Povrće isjeckati na kockice i pomiješati, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Palačinke zarolati i isjeći na trakice. Umiješati u salatu.
Ostaviti da se marinira u hladnjaku.
Piletinu izgrilati na grill tavi i poslužiti uz salatu.

Tekst i foto: OBN PR




LONCI I POKLOPCI: Napravite pekmez od tikve, gljive na puri, grilanu piletinu... LONCI I POKLOPCI: Napravite pekmez od tikve, gljive na puri, grilanu piletinu... Reviewed by Zadar on 03:40:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.