GABON TORTA - torta bez trunke brašna
Prekrasna torta. Po sastavu i načinu pripreme spada u "klasiku" – jaja, orasi, čokolada, maslac... I ni trunke brašna!
Sastojci:
Za fil:
- 250 g maslaca,
- 125 g margarina,
- 250 g šećera u prahu,
- 16 žumanaca,
- 250 g čokolade za kuhanje
- 4 bjelanaca,
- 4 kašika šećera,
- 2,5 kašike fila,
- 75 g mljevenih oraha
- 120 g slatkog vrhnja,
- 100 g čokolade
Priprema:
Za ovu tortu prvo treba napraviti fil, i to ovako:
Maslac i margarin pjenasto umutiti mikserom, pa dodati šećer u prahu. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, bjelanca odmah rasporedite u 4 posude po 4, jer će to biti za 4 kore). Rastopiti 250 g čokolade za kuhanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti da se malo prohladi (jer je čokolada vrela).
Kore:
Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 bjelanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha.
Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se dodaju orasi i fil, treba nježno i pažljivo izmiješati smjesu, pa je pažljivo istresti u kalup promjera 28 cm ili u četvrtastom kalupu odgovarajuće veličine.
Kalup obavezno obložite papirom za pečenje jer se tako kore puno lakše odvajaju.
Kore se peku od 14-16 minuta svaka na 180 °C.
Napomena:
Jednostavnija varijanta ove torte je da se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dvije kore od po 8 jaja, pa da se presjeku po dužoj strani, a fil ostaje isti.
Ohlađene kore filovati ostatkom fila, a tortu preliti ganaš kremom koju napravimo na sljedeći način: ugrijati u šerpici slatko vrhnje, do vrenja, skloniti sa vatre, pa u njega ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice, i miješati dok se čokolada ne istopi.
Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa preliti tortu.
Ukrasiti tortu po želji.
Izvor: coolinarika.com
GABON TORTA - torta bez trunke brašna
Reviewed by Anonimno
on
15:15:00
Rating:
Nema komentara: