ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea



Ova fina čokoladna torta je jako dobra kao Ferrero, al bez sira marscaponea.

Sastojci:

Biskvit:
  • 6 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mlijeka
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa(tamnog)
  • 1 prašak za pecivo
Krema:
  • 200 g čokolade sa lješnjacima (cijelim)
  • 100 - 200 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml vrhnja za šlag
I još:
  • 100 g napolitanke od lješnjaka
  • 4-5 kašika Nutelle ili nekog krem namaza od lješnjaka
  • Za natopiti biskvit:
  • 150 ml mlijeka
  • 3 kašike Kraš expressa




Priprema:

Za biskvit pjenasto mutiti jaja i šećer jedno 10 minuta, dok ne pobijele.
Prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao.
Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.
Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brašna praska i kakaa.
Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup promjera 24 cm oblozen papirom i peći na 180 °C oko 25 min. Čačkalicom provjeriti da li je biskvit pečen.

Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko čokolada. Prethodno čokoladu s lješnjacima malo nožem usitniti.
Ostaviti da se hladi i da se stisne. Najbolje je kremu uraditi večer prije da se stisne.

Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore, svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i Kraš expressa.
U jednu vrećicu staviti Nuttelu (prethodno ugrijanu, da se lakse razljeva) pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevenih napolitanki.
Tako ponoviti i drugu koru.
Zatim staviti treću koru, malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
Dekorirati po želji.

Izvor: coolinarika.com



ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea Reviewed by proxyz on 17:46:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.