ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea
Ova fina čokoladna torta je jako dobra kao Ferrero, al bez sira marscaponea.
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mlijeka
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa(tamnog)
- 1 prašak za pecivo
- 200 g čokolade sa lješnjacima (cijelim)
- 100 - 200 g čokolade za kuhanje
- 500 ml vrhnja za šlag
- 100 g napolitanke od lješnjaka
- 4-5 kašika Nutelle ili nekog krem namaza od lješnjaka
- Za natopiti biskvit:
- 150 ml mlijeka
- 3 kašike Kraš expressa
Priprema:
Za biskvit pjenasto mutiti jaja i šećer jedno 10 minuta, dok ne pobijele.
Prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao.
Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.
Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brašna praska i kakaa.
Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup promjera 24 cm oblozen papirom i peći na 180 °C oko 25 min. Čačkalicom provjeriti da li je biskvit pečen.
Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko čokolada. Prethodno čokoladu s lješnjacima malo nožem usitniti.
Ostaviti da se hladi i da se stisne. Najbolje je kremu uraditi večer prije da se stisne.
Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore, svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i Kraš expressa.
U jednu vrećicu staviti Nuttelu (prethodno ugrijanu, da se lakse razljeva) pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevenih napolitanki.
Tako ponoviti i drugu koru.
Zatim staviti treću koru, malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
Dekorirati po želji.
Izvor: coolinarika.com
ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea
Reviewed by proxyz
on
17:46:00
Rating:
Nema komentara: