STARINSKI MEDENJACI: Poslastica kojoj su se naročito djeca radovala
Medenjaci su nekad bili najslađi slatkiš, omiljen u vrijeme praznika, poslastica kojoj su se naročito djeca radovala. Sve kasnije izmjene samo su se nadovezale na ovu osnovu, a to uvijek možete učiniti, ako vam se ovaj recept učini suviše jednostavan.
Sastojci:
- 700 g brašna,
- 200 g + 6 kašika šećera,
- 250 ml mlijeka,
- 100 g masti,
- 2 žumanca,
- 2 kašike meda,
- 1 kašiku cimeta,
- malo karanfilića
- malo muškatnog orašćića
Priprema:
Ušpinovati 6 kašika šećera – miješati na laganoj temperaturi sve dok se ne dobije tečna karamel masa i boja. Zatim dodati 250 ml mlijeka – pa kuhati dok se grilijaž sasvim ne istopi.U toplu masu spustiti 2 kašike meda, 1 kašiku cimeta, malo karanfilića i muškatnog orašćića.
Ostaviti da se prohladi,ne da se sasvim ohladi, nego da bude mlako.
Posebno umutiti: 100 g masti + 2 žumanca + 200 g šećera.
Sjediniti obje smjese, dodati 1 kašičicu (najmanju u vrh punu) sode bikarbone i 700 g brašna, sve zamijesiti i ostaviti da odstoji sat vremena.
U tepsiju staviti papir za pečenje, praviti kuglice veličine oraha i redati tako da jedna od druge budu razmaknute 5 cm. Svaku kuglicu (medenjak) možete ukrasiti jezgrom oraha, badema ili lješnjaka.
Peći u dobro zagrijanoj rerni (220 °C) oko 8 minuta.
Vaditi ih na ravnu površinu, po želji posuti šećerom u prahu.
Kad se ohlade staviti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem – da bi ostali mekani.
Izvor: Bonappetit NS
STARINSKI MEDENJACI: Poslastica kojoj su se naročito djeca radovala
Reviewed by proxyz
on
05:44:00
Rating:
Nema komentara: