TORTA JAPANKA: Fina, klasična slastica, bez trikova i instant rješenja



Ovo je jedna poštena, klasična torta, bez trikova i instant rješenja. Recept je mnogo puta provjeren i jednako toliko puta hvaljen.

Sastojci:

Kore: (mjera za jednu, prave se ukupno 3)
  • 3 jaja,
  • 4 kašike šećera,
  • 3 kašike brašna
Za dvije kore još po:
  • 1 kašika kakaa,
  • 20 g rastopljene i ohlađene čokolade
Preljev za kore:
  • 250 g šećera,
  • 250 g vode,
  • malo soka od limuna
Bijeli fil
  • 750 ml mlijeka,
  • 10 kašika šećera,
  • 6 kašika oštrog brašna,
  • 250 g maslaca
Smeđi fil:
  • 80 g čokolade,
  • 10 kašika šećera,
  • 6 kašika mlijeka,
  • 125 g maslaca,
  • 250 g mljevenih oraha




Priprema:

Kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umiješati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh promjera 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
U sljedeće dvije kore dodati po kašiku kakaa i po 20 g otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dvije tamne i jedna svijetla.
Ispečene kore preliti prelljevom koji napravimo tako što prokuhamo šećer, vodu i sok od limuna.

Bijeli fil:
Skuhati u mlijeku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen maslac.

Smeđi fil:
Prokuhati (do vrenja) mlijeko, šećer i čokoladu, dodati maslac i mljevene orahe.



Slaganje:
Svijetlu koru podijeliti na osam dijelova (kriški). Svaki premazati smeđim filom i uviti u kiflice.
Tamnu koru premazati bijelim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti smeđim filom kojim treba premazati i preko kiflica.
Preklopiti drugom tamnom korom, pa premazati bijelim filom.
Ukrasiti po želji.

Izvor: coolinarika.com



TORTA JAPANKA: Fina, klasična slastica, bez trikova i instant rješenja TORTA JAPANKA: Fina, klasična slastica, bez trikova i instant rješenja Reviewed by Anonimno on 18:36:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.