BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa
Od čega i(li) od koga dolazi naziv ovom kolaču, ne znase. Uglavnom, pod ovim se imenom nalazi u mnogim zbirkama recepeta i pod njim se dalje širi.
Sastojci:
Kora(x2):- 5 bjelanjaka
- 150 gr šećera
- 150 gr sjeckanih oraha
- 1 list oblatne
Fil:
- 10 žutanjaka
- 200 gr šećera
- 250 gr margarina
- 2 vanil šećera
- malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu
Priprema:
- Prvo orahe kratko ispeći u rerni, u tepsiji obloženom alu folijom, samo da se posuše, ohladiti i isjeckati ili samljeti na krupnije.
- Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer, i na kraju lagano umješati orahe varjačom.
- Premazati list oblatne sa šupljikave strane.
- Peći 20 - 25 min na 150 °C.
- Ovo ponoviti dva puta, ispeći dvije kore.
- Umutiti žutanjke, šećer i vanil šećer. Skuhati fil na pari, kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom.
- Složiti ovim redoslijedom: kora-fil-kora-fil. Zatim posuti sjeckanim orasima i malo utapkati rukom.
Izvor: coolinarika.com
BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa
Reviewed by proxyz
on
15:50:00
Rating:
Nema komentara: