SRCOLIKE KROFNE: Stari, provjereni recept, uz neke male inovacije



Sastojci:

  • 750 g brašna,
  • 2 jaja,
  • 3 žumanca,
  • 250 ml toplog mlijeka,
  • 125 ml tople vode,
  • 1 kašika ruma ili rakije,
  • 15 g suhog kvasca,
  • naribana korica limuna i narandže,
  • 1-2 kašike limunovog soka,
  • 1 kašika ekstrata vanilije




Priprema:
  1. Zagrijati vodu da vam bude topla, staviti kvasac, 1 kašičicu šećera, 1 kašiku brašna, sve razmutiti, pa ostaviti na toplom da se podigne kvasac.
  2. U posudu, u kojoj ćete mijesiti, staviti brašno i na sredini napraviti udubljenje, dodati nadošli kvasac i toplo mlijeko, rum ili rakiju, dva jaja, žumanca, naribane korice limuna i narandže, limunov sok i vaniliju, pa sve to dobro umijesiti, dok ne dobijete elastično i glatko tijesto. Ako je potrebno, dodati još kašiku-dvije brašna.
  3. Tijesto premazati sa uljem, pokriti ga i ostaviti na toplom mjestu da se udupla.
    Naraslo tijesto ponovo premijesiti, pobrašniti radnu površinu pa rastanjiti tijesto oko 1 do 1,5 cm debljine.
    Modlicom, koju ste prethodno zamočili u brašno, vaditi krofnice.
  4. Krofnice staviti na pobrašnjenu krpu, prekriti ih drugom čistom krpom i ostaviti da se odmaraju još pola sata.
  5. U veću šerpu sipati oko litar ulja.
    Zagrijati ulje na 80 °C i spuštati krofnice sa onom stranom koja je bila gore i pržiti na srede jaoj vatri.
  6. Krofnice pržiti dok fino ne porumene. Ispržene krofne vaditi rešetkastom kašikom, staviti ih na kuhinjski papir da se ocede.
  7. Napomena: Od ove smjese dobit ćete oko 30 krofni, zavisno od veličine.
    Krofne možete puniti džemom (pomoću šprica za torte) ili ih samo posuti šećerom u prahu.
    Prilikom prženja krofni, kad ih stavite u toplo ulje, kašikom ih prelijevajte sa uljem, dok vam se gornja korica ne podigne, tako ćete dobiti da vam budu šuplje sa obje strane i ravnomernije će se ispržiti.

Izvor: coolinarika.com



SRCOLIKE KROFNE: Stari, provjereni recept, uz neke male inovacije SRCOLIKE KROFNE: Stari, provjereni recept, uz neke male inovacije Reviewed by Anonimno on 16:01:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.