SRCOLIKE KROFNE: Stari, provjereni recept, uz neke male inovacije
Sastojci:
- 750 g brašna,
- 2 jaja,
- 3 žumanca,
- 250 ml toplog mlijeka,
- 125 ml tople vode,
- 1 kašika ruma ili rakije,
- 15 g suhog kvasca,
- naribana korica limuna i narandže,
- 1-2 kašike limunovog soka,
- 1 kašika ekstrata vanilije
Priprema:
- Zagrijati vodu da vam bude topla, staviti kvasac, 1 kašičicu šećera, 1 kašiku brašna, sve razmutiti, pa ostaviti na toplom da se podigne kvasac.
- U posudu, u kojoj ćete mijesiti, staviti brašno i na sredini napraviti udubljenje, dodati nadošli kvasac i toplo mlijeko, rum ili rakiju, dva jaja, žumanca, naribane korice limuna i narandže, limunov sok i vaniliju, pa sve to dobro umijesiti, dok ne dobijete elastično i glatko tijesto. Ako je potrebno, dodati još kašiku-dvije brašna.
- Tijesto premazati sa uljem, pokriti ga i ostaviti na toplom mjestu da se udupla.
Naraslo tijesto ponovo premijesiti, pobrašniti radnu površinu pa rastanjiti tijesto oko 1 do 1,5 cm debljine.
Modlicom, koju ste prethodno zamočili u brašno, vaditi krofnice. - Krofnice staviti na pobrašnjenu krpu, prekriti ih drugom čistom krpom i ostaviti da se odmaraju još pola sata.
- U veću šerpu sipati oko litar ulja.
Zagrijati ulje na 80 °C i spuštati krofnice sa onom stranom koja je bila gore i pržiti na srede jaoj vatri. - Krofnice pržiti dok fino ne porumene. Ispržene krofne vaditi rešetkastom kašikom, staviti ih na kuhinjski papir da se ocede.
- Napomena: Od ove smjese dobit ćete oko 30 krofni, zavisno od veličine.
Krofne možete puniti džemom (pomoću šprica za torte) ili ih samo posuti šećerom u prahu.
Prilikom prženja krofni, kad ih stavite u toplo ulje, kašikom ih prelijevajte sa uljem, dok vam se gornja korica ne podigne, tako ćete dobiti da vam budu šuplje sa obje strane i ravnomernije će se ispržiti.
Izvor: coolinarika.com
SRCOLIKE KROFNE: Stari, provjereni recept, uz neke male inovacije
Reviewed by Anonimno
on
16:01:00
Rating:
Nema komentara: