DAMSKI POLJUPCI (BACI DI DAMA): Poznati keksi iz talijanskog grada Torina







Damski poljupci u originalnoj verziji se pripremaju od jednostavnog prhkog tijesta, lješnjaka i tamne čokolade koja povezuje dvije polutke. Ovo je malo modificirani recept - u tijesto je dodan kakao pa su polutke tamne.

Sastojci:

  • Sastojci:
  • 150 g mekog brašna
  • 100 g šećera
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 150 g maslaca
  • 20 g gorkog kakaa
  • 30 g tamne čokolade
  • 30 g mliječne čokolade




Priprema:

  1. Lješnjake lagano popržite na suhoj tavi. Kad se malo prohlade, ogulite im tamnu kožicu (možete ih staviti u kuhinjsku krpu, pa 'izribati'). Kad se skroz ohlade, sameljite.
  2. U veću zdjelu ili na radnu površinu prosijite brašno s kakaom. Dodajte šećer i samljevene lješnjake. Na kraju dodajte komadiće maslaca sobne temperature.
  3. Umijesite tijesto. Počnite gnječeći maslac i trljajući ga u brašno. Ako vam se ljepi za ruke dodajte još žlicu brašna. Ne mijesite previše! Čim se stvori kugla, prestanite!
  4. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
  5. Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi pet minuta (u suprotnom će biti pretvrdo). Kidajte komadiće tijesta i pravite kuglice. (Vagala sam svaku kuglicu kako bi bile jednake veličine - 7gr.)
  6. Kuglice slažite na pleh prekriven pek papirom. Ostavite par centimetara razmaka među njima. Kad 'napunite' pleh stavite ga petnaestak minuta u frižider (maslac u kuglicama će se na taj način malo stvrdnuti).
  7. Izvadite pleh s kuglicama iz frižidera i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 170 stupnjeva 15-16 minuta.
  8. Izvadite kuglice (koje će se pretvoriti u polutke) i ostavite u plehu nekoliko minuta. Nakon toga ih preselite na rešetke kako bi se skroz ohladile.
  9. U međuvremenu rastopite tamnu i mliječnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nek se malo ohladi, ali ne stvrdne!
  10. Rastopljenom čokoladom spajajte po dvije polutke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokolada stvrdne.
  11. Možete ih staviti u papirnate košarice. Čuvajte u limenoj kutiji.

Izvor: tracy/coolinarika.com




DAMSKI POLJUPCI (BACI DI DAMA): Poznati keksi iz talijanskog grada Torina DAMSKI POLJUPCI (BACI DI DAMA): Poznati keksi iz talijanskog grada Torina Reviewed by proxyz on 17:45:00 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.