BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE: Stara receprtura s modernim namirnicama
I kad je pripremite sa suvremenim namirnicama, ova stara receptura pripremljena razveselit će sve gurmane. Od ove posebno ukusne torte, dijeli vas samo 90 minuta i vrijeme za hlađenje.
Sastojci:
- 3 jaja,
- 150 g maslaca,
- 200 g šećera,
- 100 g čokolade,
- 120 g badema,
- 1 žličica naribane korice limuna,
- 120 g lješnjaka,
- 150 g šećera
Za šlag:
- 500 ml vrhnja za šlag,
- 2 vrećice šlag fixa
Za čokoladnu glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
- Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
- Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
- Lješnjake popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite.
- Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
- Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
- U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
- Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.
- Tortu dobro ohladite i poslužite uz topli ili hladni napitak.
Napomena:
Bademe možete zamijeniti kokosovim brašnom.
Izvor: coolinarika.com
BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE: Stara receprtura s modernim namirnicama
Reviewed by proxyz
on
15:06:00
Rating:
Nema komentara: