MINJON TORTA: Traži malo više vremena, ali svaka minuta se isplati
Sastojci:
Za prvu koru:
- 4 bjelanca,
- 4 kašike šećera,
- 100 g mljevenih oraha,
- kašika brašna
Za drugu koru:
- 4 bijelanca,
- 4 kašike šećera,
- 100 g mljevenih pečenih badema,
- kašika brašna
Za treću koru:
- 4 bijelanca,
- 4 kašike šećera,
- 100 g mljevenih pečenih lješnika,
- kašika brašna
Za fil:
- 12 žumanaca,
- 12 kašika šećera,
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuhanje,
- 50 g bijele čokolade,
- 50 g mlječne čokolade,
- 6 kašika ulja
Postupak:
Za sve tri kore postupak je isti. Pjenasto umutite bjelanca, dodajte šećer i na kraju pažljivo umiješajte kašiku brašna i za prvu koru orahe, za drugu lješnike, a za treću bademe.
Pecite tri kore u podmazanom kalupu, svaku po 20 minuta na 180 °C.
U međuvremenu pripremite fil. Kuhajte na pari žumanca i šećer, pa kad se zgusnu, ostavite da se ohlade i dodajte im pjenasto umućeni maslac.
Nafilujte kore i na kraju cijelu tortu premažite ostatkom fila.
Stavite tortu u frižider da se stegne, a zatim je ukrasite na sljedeći način: prvo na pari rastopite čokoladu za kuhanje sa dvije kašike ulja i prelijte ivice torte, pa je vratite u frižider da se stegne; potom na isti način istopite bijelu čokoladu i prelijte i vanjski prsten torte uz ivice, pa opet ohladite; na kraju isto uradite i sa mlijječnom čokoladom, pa je izlijte na sredinu torte.
Možete tako ostaviti, a možete još štapićem ili viljuškom napraviti šare po torti.
Ovo je dosta složeno ukrašavanja. Ako nemate vreana ili vam se jednostavno ne da, tortu možete ukrasiti na neki jednostavniji način. Možete, na primjer, je posuti naribanom čokoladom ili mljevenim orasima.
MINJON TORTA: Traži malo više vremena, ali svaka minuta se isplati
Reviewed by Anonimno
on
16:08:00
Rating:
Nema komentara: